Urodzinowe słodkości

Urodzinowe słodkości

Urodziny to szczególny dzień w roku dla każdego z nas. To doskonała okazja do uczczenia tego dnia chociaż symbolicznie. Choć w starszym wieku już nie tak bardzo się z tego cieszymy, bo w końcu zawsze o rok starsi. W przeciwieństwie do dorosłych z urodzin chyba najbardziej cieszą się dzieci. Kiedy organizujemy dla nich uroczystość z różnymi atrakcjami i potrawami, uśmiech nie schodzi im z twarzy. Urodziny mogą kojarzyć się nam z wieloma wypiekami, a przede wszystkim ciastami i oczywiście tortem.

Do świętowania tego wyjątkowego dnia w gronie rodzinnym często wybieramy jako deser rozmaite ciastka i obowiązkowo tort urodzinowy. Wybór ciast jest ogromny, a to jakie wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszych gustów smakowych.

Przyjrzyjmy się jakie rodzaje ciast możemy znaleźć w Cukierni Zakryś i wykorzystać na urodzinowy poczęstunek dla gości i rodziny.

Pierwszy rodzaj ciast to ciasta kremowe.

W – zetka – puszyste ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym, przełożone naturalną śmietanką o smaku waniliowym. Wykończone kruszonym ciastem biszkoptowym.

W-zetka

Kostka Rafaello – składa się ona z dwóch rolad czekoladowych przełożonych masą śmietanową z kokosem. Przyprószone jest na górze wiórkami kokosowymi.

Kostka rafaello

Snikers –wykonany jest z dwóch blatów ciasta czekoladowego przełożonego kremem budyniowym. Wykończone jest ono masą kajmakową oraz mixem orzechów i bakalii.

Kostak snickers

3 bit – spód zrobiony z herbatników, przełożony masą kajmakową i kremem budyniowym, następnie przykryty herbatnikami i naturalną śmietanką o smaku waniliowym. Całość udekorowana jest wiórkami kokosowymi.

3 bit

Kostka alpejska – ciasto czekoladowe nasączone białym winem CIN – CIN Bianco przykryte kremem na bazie masła, wanilii oraz alkoholu, połączone z bezą.

kostka alpejska

Kostka Tiramisu – składa się ze spodów czekoladowych przełożonych pysznym kremem tiramisu na bazie serka mascarpone, śmietanki naturalnej i nuty kawy. Spody nasączone są odrobiną alkoholu, a wierzch kostki przyprószony delikatnie kakao.

Szarlotka deserowa –spód ciasta babkowego, przełożony kremem budyniowym z kawałkami jabłka oraz masą śmietanową połączoną z musem czekoladowo – karmelowym. Całość wykończona jest żelem owocowym.

Drugi rodzaj ciast to serniki.

 

Sernik firmowy – spód ciasta biszkoptowo – tłuszczowego, masa sernikowa na bazie masła oraz chudego wiejskiego twarogu z dodatkiem aromatu waniliowego. Całość udekorowana jest pomadą.

sernik firmowy

Sernik na zimno  – blat czekoladowy przykryty warstwą puszystej masy na bazie twarogu i śmietanki, z żelką truskawkową oraz śmietaną truskawkową.

 

Przyszedł czas na tort, czyli punkt kulminacyjny każdej imprezy urodzinowej.

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

   +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się