Nowości w Zakrysiu 2

Nowości w Zakrysiu

Jak ten czas szybko leci… jeszcze niedawno namawiałam Was na letnie szaleństwa kulinarne, a mamy już wrzesień… Szkoła, obowiązki, zebrania, wielkie zakupy, bo przecież po wakacjach wszystkie spodnie jak nie są dziurawe, to wyglądają, jakby zbiegły się w praniu, a skarpetki nadają się tylko do tego, by wymienić je na nowe.

Temat był już wałkowany kilka, jak nie kilkanaście razy, jednak zawsze warto przypominać i uczulać – jedzmy porządne śniadania! Płatki owsiane, owocowe szejki, potrawy z jajkami oraz najbardziej popularne kanapki. Dziś nie o wskazówkach dotyczących przygotowywania, nie będzie przepisów – chciałabym podzielić się z Wami moimi ostatnimi zakrysiowymi odkryciami, a mianowicie nowym pieczywem – gwarantuję, że każdy znajdzie tam coś dla siebie (i dla zdrowia)!

Lubię Zakrysia właśnie za to, że nie próbuje karmić nas najzwyklejszym chlebem pszennym, że wychodzi do klienta i wsłuchuje się w najnowsze trendy (żywieniowe). Pamiętacie zapewne, że oprócz chlebów pszennych, pszenno-żytnich i żytnich w piekarni możecie kupić specjalny chleb dla cukrzyków – o obniżonym indeksie glikemicznym, zawierający ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego, płatki owsiane i otręby pszenne, które dają bardzo intensywny aromat i wyrazisty smak. Nie wiem jednak czy zwróciliście uwagę na absolutny hit ostatniego czasu – chleb Pro Body Pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, orkiszu i otrębów pszennych oraz nasiona: siemienia lnianego, słonecznika, sezamu.- dzięki czemu jest bogate w białko. Wyróżnia się wysoką zawartością białka i błonnika oraz obniżoną zawartością węglowodanów. I najważniejsze – jest przepyszny, najlepszy z masłem i grubo pokrojonymi plastrami pomidora prosto z ogródka… Spróbujcie koniecznie!

Kolejne odkrycie to chleb Chia. Nasiona szałwi hiszpańskiej kolejny sezon rządzą w kuchniach maniaków zdrowego odżywiania, którzy nie chcą słyszeć o zamianie chia na nasze rodzime siemie lniane. Dzięki temu my możemy użyć nasion szałwi w zupełnie nowej odsłonie – w chlebie pszenno-żytnim, który oprócz chia (których zaletą jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 - one pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi) zawiera jeszcze moc innych nasion - siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz otręby pszenne, dzięki czemu stanowi źródło błonnika i białka, a przez to dodaje nam energii i witalności.

I ostatnia nowość – chleb Baltazar (ciekawe, czy ktoś, kto wymyślał nazwę, w dzieciństwie był fanem profesora Baltazara Gąbki. Tajemnicą chleba Baltazar pozostaje specjalnie preparowana mąka pszenna z dodatkiem naturalnego słodu, delikatna nuta mielonej czarnuszki( która jest środkiem leczniczym w dolegliwościach żołądkowych, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i posiada właściwości aromaterapeutyczne), kompozycja ziaren siemienia lnianego, słonecznika, sezamu oraz dodatek grubej soli kamiennej, która znakomicie podnosi walory smakowe pieczywa.

Wizyta w piekarni z pewnością sprawi, że Wasze śniadania nie tylko nie będą nudne, ale być może otworzą nową jakość nie tylko weekendowych, rodzinnych śniadań.

Smacznego!

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

   +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się