Przepisy i porady

Walentynkowe love – czyli przez żołądek do serca

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Walentynkowe love – czyli przez żołądek do serca

Z czym kojarzy się nam luty? Przede wszystkim z Wielkim Postem oraz Walentynkami, czyli dniem zakochanych. Chociaż mówi się, że kochać powinno się cały rok, a nie tylko od święta to warto wyjątkowo uczcić ten dzień. Pomysłów na świętowanie jest mnóstwo. Wyjście na romantyczną kolację do restauracji, do kina, czy przygotowanie takiej kolacji samodzielnie w domu.

Każdy sposób jest dobry na wyjątkowe spędzenie tego dnia z ukochaną osobą. Walentynki kojarzą się również z obdarowywaniem swojej drugiej połówki drobnymi upominkami. Często są to kwiaty, czekoladki, czy biżuteria. Upominki te mają wyrazić jak bardzo kochamy. Ale czy upominki to jedyny sposób, by powiedzieć kocham?

Istnieje takie powiedzenie – przez żołądek do serca. W tym przypadku znajduje to idealne rozwiązanie. Przygotowując kolację, zapalamy świeczki, ozdabiamy specjalnie stół, by poczuć romantyczną atmosferę. Dodatkowo zapach przygotowywanej potrawy sprawi, że nasza druga połówka poczuje się tego dnia wyjątkowo i skradniemy ponownie jej serce. Oprócz dania głównego zrobić można również deser. A rodzajów deserów do wyboru jest mnóstwo. Tego dnia można przyrządzić deser, który nasza walentynka doskonale zna i lubi lub pójść w stronę zaskoczenia i stworzyć coś zupełnie innego.

Słodkości towarzyszą nam przy różnych okazjach i mają ogromne zastosowanie. W dniu miłości również. Z jakim symbolem najbardziej kojarzą się Walentynki? Oczywiście z sercem. Popularne jest tworzenie słodkich potraw właśnie z motywem serca, a nawet w takim kształcie. Taka potrawa na pewno trafi w serce sympatii.

Przepis na torcik serce dla Twojej Walentynki:

Składniki na biszkopt:

 

   6 jajek

   3/4 szklanki cukru

   4 czubate łyżki mąki tortowej

   2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

   1 łyżeczka proszku do pieczenia

   szczypta soli

   pół łyżeczki octu

 

Składniki na krem:

 

   80 g miękkiego masła lub margaryny

   50 dag serka mascarpone

   4 łyżki cukru pudru

   8 łyżek mleka

 

   1 cukier waniliowy

   25 dag śmietany kremówki

   3 łyżki czerwonego dżemu/marmolady

 

Dodatki:

 

   słoiczek dżemu

   cukiereczki do ozdoby

    perełki do ozdoby

 

   wiórki kokosowe

   50 ml rumu

   50 ml ciepłej wody

 

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia lub sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek – mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – mąkę miksujemy na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Najlepiej piec w formie w kształcie serca. Jeśli nie posiadasz takiej formy – upiecz najpierw ciasto w prostokątnej formie, a po upieczeniu wytnij kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.

Krem: Serek ucieramy z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno w osobnej misce i łączymy z masą serową. Później ostrożnie mieszamy z dżemem.

Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Biszkopty skrapiamy rumem wymieszanym z wodą. Na pierwszą warstwę nakładamy dżem/marmoladę, przykrywamy drugim płatem ciasta i smarujemy kremem ( z wierzchu oraz po bokach). Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy według uznania.

Przepis ze strony: www.przyslijprzepis.pl

Jeśli jesteście fanami słodkości zachęcamy do zrobienia takiego torcika na walentynkowy deser. Tych, którzy nie posiadają talentu kulinarnego, czy cenią sobie czas zapraszamy do punktów Cukierni Zakryś, w których można znaleźć również walentynkowe torciki, czy inne słodkie przysmaki.

Poniżej galeria produktów dostępnych w naszych punktach z okazji walentynek:

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

   +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się