Przepisy i porady

Ciasteczka owsiane – kilka słów o ich zaletach.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ciasteczka owsiane – kilka słów o ich zaletach.

Czy to możliwe żeby ciasteczka były zdrowe i mogły po nie sięgać osoby dbające o swoją figurę? Ciasteczka owsiane to idealne rozwiązanie. Wielu z nas nie docenia właściwości takiej przekąski. Takie zdrowe ciasteczka nie zawierają w ogóle mąki, cukru, ani tłuszczu. Sprawia to, że mogą być zdrową przekąską w ciągu dnia nawet dla małych pociech.

Czasami bywa trudno znaleźć jakiś zdrowy odpowiednik słodyczy, kiedy chcemy ten niezdrowy cukier ograniczyć. Owsiane ciasteczka można również zjeść na śniadanie do swojej ulubionej kawy, czy herbaty. Mogą je jeść także osoby w trakcie odchudzającej diety lub diety antycholesterolowej – mogą być one świetnym odpowiednikiem deseru.

Śmiało można je wrzucić dziecku do plecaka, jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dodadzą mu one siły i energii, zamiast ją obniżyć jak zrobiłby by to jakiś batonik.

Zastanawiasz się, czy w takich ciasteczkach odczujesz brak cukru? Absolutnie nie. Ponieważ zawierają one jego sporo w naturalnej formie daktyli, czy bananów. Nie są one oczywiście tak kruche, jak ciasteczka z masłem. Ale kruchości nadadzą im orzechy, które w połączeniu z resztą składników będą doskonale smakowały.

Oto prosty przepis na zdrowe ciasteczka owsiane:

 

Składniki:

 

   5 suszonych daktyli (30g)

   2 – 3 banany (1 szklanka po zmiksowaniu)

   1 szklanka płatków owsianych (130g)

   0,5 szklanki otrębów owsianych (70g)

   garść orzechów laskowych lub włoskich (80g)

   0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz)

   szczypta soli (za wyjątkiem osób stosujących profilaktykę chorób układu krążenia)

 

Wykonanie:

Daktyle zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco zmiękły. Banany miksujemy na gładko. Po zblendowaniu powinny mieć objętość 250ml. Do bananów dodajemy daktyle wraz z wodą i wszystko razem miksujemy. Do powstałej masy dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz dość drobno posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby płatki lekko zmiękły. Masa powinna być na tyle gęsta i nieklejąca, aby możliwe było formowanie ciastek. W razie potrzeby możesz dodać więcej otrębów, aby ją zagęścić. Wydzielamy po łyżce stołowej i formujemy w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy nadając kształt ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka na bazie płatków owsianych to smaczna i bardzo zdrowa przekąska. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, dużą ilość błonnika oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie bez powodu płatki owsiane są podstawowym produktem dla osób trenujących – zapewniają im one sprawność fizyczną oraz wytrzymałość.

Dlatego zachęcamy Was do przygotowania ciasteczek w domu lub zajrzenia do punktów Cukierni Zakryś, gdzie również takie ciasteczka możecie znaleźć.

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

   +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się