Przepisy i porady

Jak przechowywać pieczywo?

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Indian Style Butternut Squash

   Porada

   Pieczywo

   Opis

Każdego poranka chcielibyśmy cieszyć się smakiem świeżego i smacznego pieczywa. Niestety, nie zawsze mamy piekarnię na tyle blisko domu, żeby wyskoczyć dosłownie na 5 minut po pyszne bułeczki na śniadanie i drożdżówki na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Co więc robić, żeby nasze posiłki nie upływały pod znakiem przeżuwania czerstwego chleba?

Przede wszystkim musimy pamiętać, że chleb powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Ważne jest, żeby wiedzieć, że każdy rodzaj pieczywa zachowuje świeżość przez różny czas. Najszybciej trzeba spożyć chleb pszenny
(z oczyszczonej mąki pszennej) – ten już po 2 dniach jest czerstwy. Trochę dłużej może leżeć chleb pszenno-żytni – około 5 dni. Chleby żytnie, na zakwasie, z dodatkiem otrąb – nawet do 10 dni! Na marginesie przypomnę, że warto jeść ‘ciemne’ chleby nie tylko na dłuższy okres świeżości, ale przede wszystkim ze względów zdrowotnych!
Nie ma jednej, jedynej i najlepszej odpowiedzi na to, w jaki sposób przechowywać pieczywo. Przede wszystkim – nie wolno umieszczać go w folii! Zbyt wysoka temperatura panująca w foliowym worku przyspieszy proces pleśnienia. Jak temu zaradzić? Najlepiej zrobić w dziurki. Nie powinniśmy również trzymać chleba w lodówce, ponieważ proces czerstwienia zachodzi w niskich temperaturach.
Wiele osób twierdzi, że warto jest umieszczać chleb i bułki w chlebakach. Najlepiej, aby zrobiony był z drewna, bo to naturalny materiał. Jeżeli z jakichkolwiek względów wybierzemy te ze stali albo plastiku pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na to, czy nasz potencjalny pojemnik na pieczywo będzie miał dziurki do cyrkulacji powietrza.
Zapewne wielu osobom kolejny pomysł wyda się przestarzały, jednak warto brać przykład z naszych mam i babć. Gospodynie nie tylko same piekły pieczywo, ale potem przechowywały je w lnianych woreczkach lub zawijały w lniane ściereczki. Dlaczego len jest idealnym materiałem do przechowywania chleba? Ponieważ nie dopuszcza z zewnątrz wilgoci do bochenka, jednocześnie odprowadza na zewnątrz jej nadmiar.
Od jakiegoś czasu zaobserwować można pewną nowość – przechowywanie pieczywa w glinianym garnku z pokrywką. Tzw. garnek rzymski (ponieważ znany był już w Starożytnym Rzymie) ma podwójne zastosowanie: najpierw można samemu upiec w nim chleb z chrupiącą skórką, a potem go przechowywać.
Jeżeli stanie się tak, że mamy za dużo chleba, dobrym wyjściem jest zamrożenie go. Należy pamiętać o ważnej zasadzie: mrozimy tylko chleb świeży. Co zrobić zatem z chlebem czerstwym? Porządnie wysuszyć i zmielić na bułkę tartą lub nakarmić swoje zwierzaki.
Warto zastanowić się, czy dostatecznie dbamy o produkty w naszej kuchni, którymi karmimy naszych najbliższych i czy nie zdarza nam się marnotrawić jedzenia… Bo nie tylko jesteśmy tylko tym, co jemy, ale również w jaki sposób żywność przechowujemy…

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się