Przepisy i porady

WIELKANOCNE DYLEMATY

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Rozpoczynają się przedświąteczne, wiosenne porządki, a gospodynie już obmyślają, jakie potrawy przygotują na niedzielne, uroczyste śniadanie. Nie ulega wątpliwości, że znajdą się tam mięsa, jaja pod różnymi postaciami, żur lub barszcz biały (w zależności od regionu), sałatki oraz ciasta. Dzisiejszy wpis poświęcony będzie właśnie tym ostatnim. 


Święta Wielkanocne kojarzą nam się z określonymi, tradycyjnymi rodzajami słodkości – często takimi, które piecze się tylko i wyłącznie z tej okazji. Symbolem niedzieli wielkanocnej jest baba drożdżowa oblewana lukrem. Sekret udanej babki to jak największa ilość żółtek i cierpliwość – przy wyrabianiu ciasta, przy czekaniu, aż wyrośnie oraz przy pieczeniu. Po upieczeniu posypuje się je cukrem pudrem, polewa lukrem, polewą czekoladową lub smaruje ciepłą marmoladą. Oprócz bab drożdżowych piecze się baby muślinowe, szafranowe i parzone, jedno-, dwu- i trójkolorowe, a także sękacze, czyli tzw. baby z rożna.
Innym  wielkanocnym wypiekiem są  mazurki. To kruche, cienkie ciasto, wafel tortowy lub opłatek, wypełnione słodką masą: pomadą lukrową, kajmakiem,  suszonymi owocami, czekoladą. W przypadku mazurków najważniejsze są zdobienia. Używa się do nich lukrów, bakalii – w całości, siekanych czy mielonych – pianek, galaretek, cukrowych figurek i posypek. Im więcej, bardziej kolorowo i słodko, tym lepiej. Dlatego właśnie istnieje mnóstwo przepisów na mazurki, a każda gospodyni ma własną, sekretną recepturę.
Zawsze na świątecznym stole były również serniki, czyli ciasta z masy twarogowej, tradycyjnie pieczone na kruchym cieście i lukrowane. Współcześnie pojawia się ogromna ilość wariacji na temat serników: piecze się je ze spodem z ciasteczek lub herbatników albo rezygnuje się z niego w ogóle. Do masy serowej dodaje się bakalie, świeże owoce, orzechy. Zamiast lukru używa się czekolady, różnego rodzaju sosów owocowych albo na bazie kajmaku.
Poza babami, mazurkami i sernikami na wielkanocny stół podaje się też, placki z bakaliami oraz  ciasto z żółtek i pszennej mąki, czyli jajecznik, wielu znany pod nazwą biszkopt. Przekłada się je śmietanowymi masami i galaretką.

 

Prawda, że to wszystko brzmi pysznie? Co jednak zrobić, jeżeli brakuje nam czasu lub po prostu nie czujemy się mistrzami wypieków? Odpowiedź jest prosta – udajmy się do jednego z punktów Zakrysia i po prostu wybierzmy coś z ich oferty wielkanocnej!

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się