Przepisy i porady

Śniadanie to podstawa!

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Każdy z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Słyszeliśmy nie raz, aby śniadanie zjeść samemu, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. Dietetycy i fani zdrowego trybu życia przykładają bardzo dużo uwagi do tego zagadnienia. Niestety, dobre rady swoje, a praktyka swoje – badania dowodzą, że prawie połowa Polaków wychodzi rano z domu bez posiłku! Tłumaczeń jest wiele – nadmiar porannych obowiązków, brak czasu, brak apetytu.

Dlaczego pierwszy posiłek jest tak ważny? Bo wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, cały plan dnia.  Jedząc śniadania, kontrolujemy  uczucie głodu, ponieważ zmniejsza się prawdopodobieństwo późniejszego przejadania się oraz podjadania w międzyczasie „byle czego”, w biegu. Poprawiamy przemianę materii, reguluje się produkcja insuliny, zapewniamy sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego oraz kontrolujemy wagę ciała.    Pamiętajmy o porannym posiłku – skończą się nasze problemy z brakiem koncentracji, sennością, ospałością. Przestaniemy sięgać po niezdrowe, tuczące substytuty, takie jak batoniki, bo to one powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej.

 Co w takim razie jeść, żeby mieć siłę i energię na cały dzień? Zasadniczo, zależy to od naszych upodobań. Możemy jeść śniadania „na słodko” lub „na słono” – jak kto woli. Pamiętajmy jednak o kilku bardzo ważnych zasadach, jakich powinniśmy przestrzegać, odżywiając się zdrowo: śniadania jedzmy przed wyjściem z domu; znajdźmy chwilę czasu w porannym pośpiechu, aby chociaż przez chwilę usiąść i spokojnie skonsumować chociażby kanapkę. Posiłek powinien być urozmaicony – pamiętajmy o dzieciach, które chętniej jedzą „oczami”. Nie oszukujmy się – filiżanka mocnej kawy nie zastąpi nam pożywnej owsianki lub jajecznicy! Ważne jest, aby włączyć do swojej diety węglowodany złożone, ponieważ to one dają najwięcej energii, która utrzymuje się w nas przez dłuższy czas.

Podstawą zdrowego śniadania jest pieczywo – wybierajmy ciemne, pełnoziarniste lub z dodatkiem ziaren. Spożywanie takiego pieczywa zapewnia lepsze wchłanianie witamin z grupy B, magnezu, cynku i błonnika pokarmowego. Ważne też jest spożywanie mleka i jego przetworów, ponieważ niedobory wapnia mogą przyczyniać się do problemów kośćcem w czasie wzrostu i rozwoju dziecka oraz utrzymania jej w prawidłowym stanie w dorosłym wieku. Kolejnym obowiązkowym elementem jest pełnowartościowe białko – jedzmy twaróg półtłusty, żółty ser, jogurty lub kefiry, chudą wędlinę (najlepiej drobiową). Do każdego śniadania powinny być dołączone warzywa i owoce. Najlepszymi napojami uzupełniającymi śniadanie są: woda mineralna, delikatne herbatki owocowe lub herbata zielona, soki owocowe lub warzywne albo napoje mleczne.

Smacznego!

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się