Przepisy i porady

Sernik dobry na każą okazję

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Sernik dobry na każą okazję

Najbardziej klasycznym ciastem jest sernik, a dokładniej sernik rosa. Jest on na tyle uniwersalny, że sprawdzi się na każdą okazję. Doskonale nada się również jako ciasto na świąteczny stół. Tradycyjny, pyszny sernik na kruchym spodzie, z piankowym wierzchem oraz pięknymi kropelkami rosy na wierzchu. Wprost idealny dla fanów przepisów ze starego zeszytu.

Struktura sernika rosa jest bardziej sypka, tak samo jak w przypadku sernika wiedeńskiego, czy królewskiego. Nie jest on mazisty, za to ma piękny żółty od jaj kolor, pyszny spod oraz wierzch z rosą. Każdy z chęcią sięgnie po kawałek takiego pysznego ciasta podczas świątecznego spotkania.

 

Istnieje kilka przydatnych rad, jeśli chcemy aby sernik się udał. Wiadomo, że każdy z nas ma inne wyobrażenia dotyczące sernika idealnego. Dla jednych sernik musi być puszysty, dla innych idealnie równy, bez pęknięć. Co zrobić by sernik nie opadał, oraz co zrobić by on również nie pękał?

Chyba najczęstszym problemem jest to, co należy zrobić by sernik nam nie opadł? Składa się na to kilka czynników. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. By taką temperaturę osiągnęły należy wyciągnąć składniki na 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania sernika. Druga bardzo istotna sprawa to temperatura pieczenia. Im niższa, a czas dłuższy, tym mniejszą tendencję do opadania ma sernik. Trzecia rada to studzenie. Najlepiej studzić przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, a dopiero po 30-60 minutach uchylamy drzwiczki i dalej studzimy.

Sposobem na to by sernik nie pękał, jest upieczenie go w kąpieli wodnej. Najpierw trzeba zabezpieczyć formę na sernik folią aluminiową, potem włożyć ją do drugiej formy z wodą. Woda sięgać powinna do połowy formy w której pieczony będzie sernik. Jeśli nie posiadacie większej formy, to można też formę z wodą postawić pod sernikiem, półkę niżej. Efekt nie będzie taki sam jak w przypadku pierwszego sposobu, ale jest to jakiś kompromis. W czasie pieczenia nie zaglądamy do sernika. Drzwiczki możemy otworzyć najwcześniej w połowie czasu pieczenia, by nakryć sernik folią aluminiową, żeby sernik za bardzo się nie spiekł.

A teraz czas na Sernik rosa krok po kroku:

Potrzebne składniki:

 

kruchy spód:

   ok. 300 g mąki

   125 g masła

   2 żółtka

   5 łyżek cukru pudru

   2 łyżeczki proszku do pieczenia

   1 łyżeczka cukru waniliowego

 

masa serowa:

   1 kg sera

   1 łyżeczka cukru waniliowego

   1 duży budyń

   ok. 1 szklanka mleka

   1/2 szklanki oleju lub masła

   2 jajka całe

   4 żółtka

   3/4 szklanki cukru

   rodzynki

 

pianka z rosą:

   6 białek

   1 szklanka cukru

 

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy masło i siekamy. Wbijamy następnie dwa żółtka i zagniatamy.
  • Wylepiamy formę ( od 30 – 40×25 cm) ciastem.
  • Do misy wrzucamy cztery żółtka i dwa jaja oraz cukier. Kręcimy aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodajemy ser i miksujemy dokładnie. Dodajemy też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, rodzynki itp. Miksujemy.
  • Wylewamy masę serową na kruchy spód (nie zapiekamy). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  • Do sześciu białek dodajemy cukier i kręcimy na sztywną pianę.
  • Po tych 45 minutach pieczenia otwieramy piekarnik, nakładamy pianę, zamykamy i pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Im dłużej będziecie piec, tym pianka będzie bardziej sucha, a kropelki mniejsze. W piekarniku z termoobiegiem czas można dodatkowo skrócić o dwie minuty. Sernik zostawiamy do wystudzenia i gotowe.

Pieczenie ciast w towarzystwie najbliższych osób jest doskonałym pretekstem to spędzenia wspólnie czasu. Świąteczny okres to piękny czas. Czasami niestety bywa tak, że nie mamy czasu na przygotowanie wszystkiego. W takim wypadku z pomocą przychodzi Cukiernia Zakryś. W ofercie znajdziecie również kilka rodzajów pysznych serników, które można podać na świąteczny stół. Gorąco zachęcamy.

Tags: ,

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się