Przepisy i porady

Pyszne rozpoczęcie dnia od bułeczki śniadaniowej

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pyszne rozpoczęcie dnia od bułeczki śniadaniowej

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pyszne i pożywne śniadanie daje nam energię na resztę dnia. Dlatego tak ważne jest, by je jeść. Kiedy dostarczamy naszemu organizmowi pokarm zaraz po wstaniu z łóżka, to jest to dla niego informacja, żeby już rozpoczął pracę. Na śniadanie warto wybierać bogate w witaminy i inne korzystne substancje produkty. Wspomoże to nasz metabolizm, a przede wszystkim korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Niektórzy jako pierwszy posiłek wybierają owsiankę z dodatkiem owoców, masła orzechowego, czy innych składników. To dobry wybór. Zawierają one przyjazne dla nas aminokwasy oraz białko. Talerz płatków owsianych w połączeniu z jogurtem, czy mlekiem zapewnia komórkom porcję witaminy B6 – poprawia ona koncentrację, pamięć oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Płatki owsiane posiadają również ważny dla osób dbających o linię błonnik.

Inny pomysł na śniadanie to bułeczki. Możemy takie bułki kupić w piekarni, a gdy wolimy domowe wypieki to możemy upiec je sami. Bułki z jasnego pieczywa mają kilka zalet. Na przykład bułka kajzerka ma mniej błonnika, co czyni ją bardziej lekkostrawną. Jasne pieczywo przyda się również wtedy, gdy chcemy zrobić w swoim domu bułkę tartą. Możemy być wtedy pewni, że zawiera ona tylko naturalne składniki, a co za tym idzie jest zdrowa. Bułki wykorzystywane są też przy przygotowywaniu niektórych potraw. Na przykład do pasztetu drobiowego, czy grzanek do zupy. Zaletą jasnego pieczywo jest też to, że można je bez problemu zamrażać. Po rozmrożeniu to pieczywo będzie tak samo świeże, jak zaraz po upieczeniu. Ciemne pieczywo jest wilgotniejsze i pod wpływem niskiej temperatury traci wodę. Kiedy wyjmiemy je z zamrażarki, to będzie się kruszyło.

Oczywiście jasne pieczywo nie posiada tylko i wyłącznie samych zalet. Są też niestety jego wady. Wypieki z jasnego pieczywa niestety sprzyjają przybieraniu na wadze. Jego indeks glikemiczny jest wyższy od czekolady. Dlatego organizm reaguje na jasne pieczywo tak, jak na słodycze.

Pyszne, puszyste bułeczki świeżo wyjęte z piekarnika to coś pięknego. Smakują jeszcze lepiej kiedy je sami przygotujemy. Takie bułeczki zjedzone warzywami, wędliną i serkiem są smaczne i pozwolą na dobre rozpoczęcie każdego dnia. Możemy zamiast mąki pszennej użyć do upieczenia takich bułeczek mąki pełnoziarnistej, co sprawi że bułeczki staną się trochę zdrowsze.

Teraz czas na szybki i prosty przepis na bułeczki.

Potrzebne składniki:

 

kruchy spód:

   1,5 szklanki mąki

   3,5 łyżki cukru

   2 łyżeczki proszku do pieczenia

   50 g zimnego masła, posiekanego w kostkę

   1 duże jajko

   około 100 ml mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stół, dodajemy cukier, masło i proszek do pieczenia – rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku. Ubijamy jajko, dodajemy do niego mleko, 2/3 wylewamy na wcześniej roztartą mąkę z masłem. Zagniatamy ciasto. Stół podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i szklanką lub foremką wycinamy pojedyncze ciastka. Wierzchy smarujemy resztą ubitego jajka. Wykładamy na blachę, pieczemy (od lekko nagrzanego lub zimnego piekarnika) w temperaturze 180 stopni.

Potem pozostaje takie bułeczki wyciągnąć, pozostawić na chwilę do wystygnięcia i po tym czasie zacząć zajadać. Smacznego!

Bardzo zachęcamy do pieczenia samodzielnie. Rozwija to nasze umiejętności kulinarne oraz zadowala nasze kubki smakowe. Pamiętajcie śniadanie to ważna sprawa.

Jeśli nie macie akurat ochoty piec, możecie wstąpić do naszej piekarni po świeże i pyszne bułeczki. Mamy spory wybór i każdy znajdzie coś dla siebie.

Źródła: http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/wady-i-zalety-jasnego-chlebahttp://www.bukowskie.blogspot.com

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się