Przepisy i porady

Pieczywo ciemne czy białe

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pieczywo ciemne czy białe

Panuje dość powszechny pogląd iż pieczywo ciemne jest zdrowsze od pieczywa białego. W teorii ma to swoje uzasadnienie. Za to w praktyce istnieje kilka wyjątków. Warto dokładnie się przyjrzeć jaki rodzaj chleba wybieramy. Przyjrzyjmy się również temu, co różni te dwa rodzaje pieczywa? Oraz jak odróżnić pieczywo ciemne od razowego?

Dlaczego białe pieczywo nie jest do końca dla nas dobre?

Powstaje ono z oczyszczonej mąki, która w pewnych procesach pozbawiana jest wielu ważnych dla organizmu ludzkiego składników. Co w efekcie sprawia, że otrzymany z niej chleb zawiera wiele węglowodanów, a mniej witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Takie produkty dostarczają organizmowi tak zwanych “pustych kalorii”. W praktyce oznacza to, że gorzej odżywiają nasz organizm i po takim posiłku opartym na białym pieczywie szybko stajemy się głodni.

Taka bułka, czy kawałek chleba w szybkim tempie zostają strawione.

Czy zatem ciemne pieczywo to lepsze rozwiązanie?

Wiadomo już, że jasne pieczywo nie jest mile widzianym składnikiem zdrowej diety. Co takiego w sobie posiada pieczywo ciemne, czego nie ma jego jasny odpowiednik? Głównym powodem dla którego uznajemy ciemne pieczywo za zdrowsze jest to, że jest ono wykonywane z mąki nieoczyszczonej. To znaczy, że taka mąka posiada nie tylko węglowodany, ale również te lepsze składniki jakimi są witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. W efekcie chleb z ciemnego pieczywa jest bardziej sycący, a także wolniej trawiony przez nasz organizm. Dzięki temu nie będziemy czuć głodu przez dłuższy czas.

Takie kanapki z chleba razowego są dobre zarówno dla szczupłej sylwetki, jak i dla naszego zdrowia.

A na czym polega różnica pomiędzy pieczywem razowym, a ciemnym?

Przede wszystkim pieczywo ciemne nie zawsze jest razowe. Istniały przypadki w których piekarnie używały karmelu amoniakalnego i karmelu amoniakalno – siarczynowego w celu zabarwienia produktu. Zaznaczając, że takie dodatki są zabronione przez polskie prawo.

Cenna jest umiejętność odróżnienia pieczywa z barwnikiem od tego dobrego, razowego pieczywa. Pomocna może okazać się umiejętność czytania etykiety, czyli składu produktu. Na co zwracać uwagę zerkając na etykietę? Jeśli na pierwszym miejscu zobaczymy “mąkę pszenną typ 50” to od razu możemy ten produkt odłożyć z powrotem na sklepową półkę. Nawet jeśli taki chleb posiada w nazwie “wieloziarnisty” nie oznacza, że został on wykonany z mąki z pełnego przemiału.

Chleb razowy powinien mieć w swoim składzie mąkę razową i żadną inną. W niektórych przypadkach niestety chleby nie posiadają takiej etykiety, a kiedy na nie spojrzymy wyglądają jak pełnoziarniste. Co w tym przypadku zrobić? Jest sposób na to, aby bez czytania składu rozpoznać taki prawdziwy chleb. Wystarczy się im trochę przyjrzeć. Produkty razowe nigdy nie są wyrośnięte, ani pulchne. Ich struktura jest raczej zbita. Przede wszystkim taki chleb razowy jest o wiele cięższy niż chleb biały.

Uważajmy, czy aby na pewno wybieramy odpowiedni produkt. Pieczywo ciemne nie zawsze jest zdrowsze od białego pieczywa. Najważniejszy jest skład takiego chleba. Warto dobrze przyglądać się kupowanym produktom oraz czytać skład na etykiecie. Tylko produkty z nieoczyszczonej mąki są pełnowartościowe, zawierają dużo błonnika i są przyjazne dla sylwetki.

Źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,11612721,Jak_odroznic_pieczywo_ciemne_od_razowego_.html

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się