Przepisy i porady

Zimne desery na gorące dni

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zimne desery na gorące dni

Lato w pełni. Może pogoda nie jest łaskawa, ale zawsze sami możemy stworzyć letnią atmosferę. Jak? To proste! Wystarczy zrobić szybkie zakupy (lub przynieść potrzebne ingrediencje z ogródka) i pójść do kuchni. Tam wyczarujemy pyszne desery z owocami w roli głównej. Zaprośmy również dzieciaki, niech mają trochę radości i zabawy!

Najłatwiejszy i najbardziej klasyczny to po prostu galaretka z owocami! Przepis znajdziemy na opakowaniu ulubionego smaku, wybierzmy nasze ulubione owoce i gotowe! Należy jednak pamiętać, żeby nie dodawać świeżego ananasa ani kiwi – istnieje duże prawdopodobieństwo, że galaretka nie stężeje. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zawierają one enzym, który rozkłada białko zwierzęce, jakie zawarte jest w żelatynie. Poza tym – nie ukrywam, że w kuchni staram się być tzw. sezonowcem i korzystać z tych dobrodziejstw, na które akurat mamy sezon. Dlatego więc, jeżeli właśnie skończyły się truskawki, a mamy do wyboru czereśnie, maliny, jeżyny, borówki i jagody…

Jeżeli szukamy pomysłu na szybkie ciasto do popołudniowej kawy, upieczmy po prostu klasyczny biszkopt i na to wylejmy galaretkę z owocami. Będzie bardziej treściwie i nie tak dietetycznie ;)

Przenieśmy się na południe Europy, do Włoch. Czy próbowaliście już tradycyjnego włoskiego deseru na bazie śmietanki i mleka – panna cotty? Jeżeli nie, to ogromnie zachęcam! Porządnie schłodzony, delikatny, po prostu niebo w gębie! Przepis jest banalny: (podaję za moje wypieki.com) 75 ml mleka, 425 ml śmietany kremówki 36%, 50 g drobnego cukru do wypieków, 1 laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić. Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i ziarenka z laski wanilii. Włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Przygotować foremki, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. By wyjąć panna cottę z pojemniczków, zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Podawać z owocami (maliny, jagody) lub musem z owoców.

Kolejny przepis jest chyba ulubionym deserem mojej rodziny. Trzy składniki, kilka chwil i możemy delektować się w towarzystwie najbliższych. I zawsze poprawia humor! Proszę Państwa, przed Wami magiczny Eton mess! Ciągnące się bezy (najlepsze są te z Zakrysia! Szczerze polecam!), ubita słodka śmietanka 36% i świeże owoce (nasze ulubione to maliny). To wersja podstawowa. Możemy wszystko polać miodem lub syropem klonowym albo spróbować wersji ze śmietaną miętową (miętę blendujemy i powoli dodajemy do prawie ubitej śmietany). Spróbujcie – nie zawiedziecie się na pewno.

I jeszcze coś, czego wręcz codzienne żąda mały Borowianek – owocowe orzeźwienie. Miksuję kefir lub maślankę z owocami (ulubione połączenie to jagody i maliny), schładzam i gotowe! Podobno nie ma nic lepszego… A jednak jest! Owoce w najprostszej postaci – świeże, zupełnie nieprzetworzone i najzdrowsze. Najlepsze prosto z krzaczka lub z drzewa!

Smacznego!

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się