Przepisy i porady

Kochana Babciu, kochany Dziadku…

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Kochana Babciu, kochany Dziadku…

Zbliża się jedno z najpiękniejszych styczniowych świąt – Dzień Babci i Dziadka.

Od kiedy pamiętam, dom moich Dziadków ze strony mamy zapełniał się wnuczętami, stół w kuchni zastawiony był własnoręcznie robionymi laurkami, na parapecie stały pierwiosnki we wszystkich chyba kolorach, a cały dom pachniał własnoręcznie robionymi przez moją Babcię pączkami, których była ogromna ilość, bo i gości było mnóstwo… Dzisiaj wysyłam kartkę, ale pilnuję również, żeby mój Syn pamiętał o tym ważnym dniu i teraz on produkuje laurki, pisze życzenia i wymyśla własnoręczne prezenty.

W tym roku moje dziecko wymyśliło, że upiecze dla dziadków okazjonalne serduszka. Chyba musiało spodobać mu się wspólne świąteczne pieczenie pierników uznałam, że to bardzo dobry pomysł. Znaleźliśmy prosty przepis na ciasteczka maślane, przygotowaliśmy foremki, jutro idziemy na wspólne zakupy, a w piątek będziemy piec. Syn upiera się przy ciasteczkach-serduszkach, jednak myślę, że bardzo dobrym pomysłem może być ciasto albo tort (dla zaawansowanych piekarzy). Przyłączycie się?

Oto przepis na bazę ciasteczkową, którą możecie dowolnie modyfikować. Jeżeli Wasi Dziadkowie gustują w cytrusach, dodajcie otartą skórkę cytrynową. Możecie zastąpić część mąki mielonymi migdałami, dodać drobno pokrojone bakalie i orzechy (ale należy uważać, bo mogą powodować utrudnienia przy wycinaniu kształtów). A może upieczecie cieniutkie ciasteczka z dziurką i będziecie przekładać po dwa dżemem, a potem posypywać cukrem pudrem? Możliwości są nieograniczone, puśćcie wodze fantazji!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

 

   3 szklanki mąki krupczatki

   250 g masła, zimnego

   2 żółtka

   2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

   1/2 szklanki cukru pudru

   2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Przygotowanie

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami, pieczemy w temp. 180 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy, możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

 

Dla zabieganych mam doskonałą alternatywę – idąc do Dziadków, zajrzyjcie do Zakrysia. Tam też mają piękne ciasteczka i torty, specjalnie na ten dzień. Zapakowane w pudełeczka, cieszą oczy. A może skusicie się jeszcze na kawałek ciasta do kawy? Albo pączki i faworki – w końcu mamy karnawał. Posiedźcie z Babcią i Dziadkiem poświęćcie im swój czas – to przecież jest najcenniejsze…

Aha! Nie zapomnijcie również wstąpić do kwiaciarni…:)

 

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się