Przepisy i porady

PASTA I BASTA!

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kochana Babciu, kochany Dziadku…

Weekendowe śniadania to dla mojej rodziny wyjątkowe chwile – nie goni nas czas, nigdzie się nie spieszymy, jesteśmy dla siebie. Sobotnie i niedzielne poranki to niespieszne pobudki, rozmowy o wszystkim i o niczym, kulinarne życzenia do spełnienia… Niestety, nie udało mi się zachęcić dziecka do jedzenia owsianki (na wodzie, soku pomarańczowym, mleku krowim czy kokosowym… z bakaliami, orzechami, świeżymi owocami…), omlety też nie cieszą się szczególnym zainteresowaniem, a piętrowe kanapki z sałatą, pomidorem i ogórkiem już się znudziły… Dlatego musiałam wymyślić, w jaki sposób przemycić warzywa, od których mam wrażenie mojego syna bolą zęby ;)

Podstawą takiego śniadania jest dobre pieczywo – mam to szczęście, że mam do Zakrysia dosłownie trzy kroki. To już tradycja, że kiedy ja przygotowuję posiłek, mój mąż wyrusza do piekarni po świeże pieczywo, oczywiście dla każdego coś innego – ja staram się zdrowo odżywiać, dlatego proszę o grahamkę, ewentualnie bułkę ze szpinakiem. Reszta domu w zależności od humoru i śniadaniowych planów – na słodko bułkę z kruszonką albo rogalika, na słono – klasyczną bułkę poznańską.

A co do tego? Moje ostatnie odkrycie, które zrewolucjonizowało nasze śniadania – PASTY. Wystarczy kilka składników i blender, a już możemy zaskoczyć (dosłownie!) domowników, zostawiając sobie ujrzenie ich bezcennych min, gdy dowiedzą się, co właśnie jedli, a czego wcześniej nie tykali ;)

Nie chodzi mi bynajmniej o klasyczną pastę jajeczną czy rybną (obie uwielbiamy!). Proponuję Wam zabawę kolorami. To zawsze pobudza kubki smakowe do próbowania i smakowania. Poniżej kilka przepisów na smaczne i sprawdzone pasty:

 

PASTA ZIELONA I (zielony groszek)

 

   2 szklanki mrożonego groszku (NIE Z PUSZKI!)

   1/2 cytryny

   2 ząbki czosnku, posiekane

   ¼ szklanki oliwy

   sól i pieprz

   ostra papryka

 

Przygotowanie

W garnku zagotować osoloną wodę, wsypać zamrożony groszek i poczekać, aż woda zacznie znowu wrzeć. Gotować 5 minut od momentu wrzenia, następnie błyskawicznie odcedzić groszek i przelać lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.

Wycisnąć sok z cytryny, obrać czosnek. Groszek połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.

DOBRA RADA: jeżeli macie ochotę poeksperymentować, zrezygnujcie z papryki na rzecz świeżej mięty – smak niezapomniany!

 

PASTA ZIELONA II (Pesto)– okazuje się, że włoskie, klasyczne Pesto może mieć wiele odmian i być częścią obiadu - jako dodatek do makaronu, ale też towarzyszyć nam przy śniadaniu – świeże bułki po prostu maczane w Pesto są przepyszne…

 

   Porządny pęczek zieleniny (bazylii, natki pietruszki, rukoli…)

   ½ szklanki orzechów (migdały, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe…)

   ½ szklanki oliwy

   ½ szklanki drobno startego sera

   2 ząbki czosnku

   2 łyżeczki soku z cytryny

   sól i pieprz

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładką masę. W zależności od potrzeb – dodać oliwy.

 

PASTA CZERWONA– jest dość pracochłonna, jednak efekt wart jest każdej pracy… niebanalny, ciekawy smak… wciąga! (inspiracja ze strony jadłomonia.com)

 

   3 marchewki

   2 czerwone papryki

   sok wyciśnięty z połówki cytryny

   ½ łyżeczki słodkiej papryki

   ½ łyżeczki ostrej papryki

   ⅛ łyżeczki cynamonu

   2 łyżki oliwy z oliwek

   kilka łyżeczek oleju do posmarowania warzyw

   sól

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Obrane warzywa ułożyć na natłuszczonej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut. Następnie wyjąć papryki, powinny być mocno spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić na kolejne 10 minut.

Gorące papryki przełożyć do szczelnego plastikowego woreczka na kwadrans, dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Po upływie tego czasu energicznie potrzeć woreczkiem, tak, aby papryki ocierały się o siebie. Otworzyć wore¬czek i oskórować papryki – postarajcie się zdjąć jak najwięcej skóry, zwłaszcza tej spalonej.

Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, około pół łyżeczki soli i również krótko wszystko zblendować – dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki.

 

ŻÓŁTA PASTA– to po prostu klasyczna pasta jajeczna z twistem, czyli kurkumą dla wzmocnienia koloru i drobno pokrojoną żółtą papryką.

 

BIAŁA PASTA– to twaróg z jogurtem i startą białą rzodkwią, dobrze doprawiony.

 

CIEMNA PASTA– to włoska tapenada, pasta z ciemnych oliwek.

 

Równie dobrze sprawdzą się ‘gotowce’ – bliskowschodni humus jest produktem łatwo dostępnym i występuje w kilku smakach. Wystarczy obrać i pokroić warzywa w słupki, posmarować pieczywo masłem i mamy niezobowiązujące, zdrowe i sycące śniadanie. Rozejrzyjcie się po sklepowych półkach, odwiedźcie dział z kuchniami świata, zajrzyjcie do Zakrysia po świeże pieczywo i zaskoczcie rodzinę. Uwierzcie mi, sobotnie śniadania, grające w tle radio i przy tym planowanie wspólnego czasu jest naprawdę doskonałym rozpoczęciem weekendu!

 

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się