Przepisy i porady

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Walentynkowe love – czyli przez żołądek do serca

Z czym kojarzy się nam luty? Przede wszystkim z Wielkim Postem oraz Walentynkami, czyli dniem zakochanych. Chociaż mówi się, że kochać powinno się cały rok, a nie tylko od święta to warto wyjątkowo uczcić ten dzień. Pomysłów na świętowanie jest mnóstwo. Wyjście na romantyczną kolację do restauracji, do kina, czy przygotowanie takiej kolacji samodzielnie w domu.

Każdy sposób jest dobry na wyjątkowe spędzenie tego dnia z ukochaną osobą. Walentynki kojarzą się również z obdarowywaniem swojej drugiej połówki drobnymi upominkami. Często są to kwiaty, czekoladki, czy biżuteria. Upominki te mają wyrazić jak bardzo kochamy. Ale czy upominki to jedyny sposób, by powiedzieć kocham?

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Tłusty czwartek czyli pączki i faworki

W tym roku dzień charakteryzujący się zajadaniem słodkości przypada na czwartek 4 lutego. Najpopularniejsze słodycze zjadane w ciągu tego dnia to pączki oraz faworki. To ostatni czwartek przed wielkim postem oraz ostatni tydzień karnawału, a więc dla wielu ostatnia okazja aby móc sobie pozwolić na zjedzenie większej ilości słodkości.

Pączki to już tradycja podczas Tłustego Czwartku. Właśnie w tym dniu dozwolone było, a nawet wskazane objadanie się. Teraz pączki to zwykle pyszne, rozpływające się w ustach smakołyki. Dawniej występowały w słonym wariancie. Nadziewano je słoniną, boczkiem, a nawet mięsem.

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Tradycyjny domowy chleb

Wielu z nas na codzienne śniadanie, czy kolację wybiera kanapki. Panuje u nas taka swego rodzaju tradycja jedzenia chleba. Niektórzy wybierają chleb pełnoziarnisty, inni pszenny, czy na zakwasie. To jakie pieczywo wybierzemy zależy wyłącznie od naszych preferencji. W niektórych domach panuje tradycja pieczenia domowego chleba. Może to być doskonała okazja do zgłębiania wiedzy dla młodszych pokoleń od naszych babć, czy dziadków.

Dzisiaj w Internecie znaleźć możemy wiele przepisów na przeróżne rodzaje chleba. Na przykład chleb orzechowy z rodzynkami, chleb żytni z oliwkami, chleb ziołowy z fetą, tradycyjny chleb żytni razowy oraz tradycyjny chleb pszenny.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Urodzinowe słodkości

Urodziny to szczególny dzień w roku dla każdego z nas. To doskonała okazja do uczczenia tego dnia chociaż symbolicznie. Choć w starszym wieku już nie tak bardzo się z tego cieszymy, bo w końcu zawsze o rok starsi. W przeciwieństwie do dorosłych z urodzin chyba najbardziej cieszą się dzieci. Kiedy organizujemy dla nich uroczystość z różnymi atrakcjami i potrawami, uśmiech nie schodzi im z twarzy. Urodziny mogą kojarzyć się nam z wieloma wypiekami, a przede wszystkim ciastami i oczywiście tortem.

Do świętowania tego wyjątkowego dnia w gronie rodzinnym często wybieramy jako deser rozmaite ciastka i obowiązkowo tort urodzinowy. Wybór ciast jest ogromny, a to jakie wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszych gustów smakowych.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pieczywo ciemne czy białe

Panuje dość powszechny pogląd iż pieczywo ciemne jest zdrowsze od pieczywa białego. W teorii ma to swoje uzasadnienie. Za to w praktyce istnieje kilka wyjątków. Warto dokładnie się przyjrzeć jaki rodzaj chleba wybieramy. Przyjrzyjmy się również temu, co różni te dwa rodzaje pieczywa? Oraz jak odróżnić pieczywo ciemne od razowego?

Dlaczego białe pieczywo nie jest do końca dla nas dobre?

Powstaje ono z oczyszczonej mąki, która w pewnych procesach pozbawiana jest wielu ważnych dla organizmu ludzkiego składników. Co w efekcie sprawia, że otrzymany z niej chleb zawiera wiele węglowodanów, a mniej witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Takie produkty dostarczają organizmowi tak zwanych “pustych kalorii”. W praktyce oznacza to, że gorzej odżywiają nasz organizm i po takim posiłku opartym na białym pieczywie szybko stajemy się głodni.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszne rozpoczęcie dnia od bułeczki śniadaniowej

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pyszne i pożywne śniadanie daje nam energię na resztę dnia. Dlatego tak ważne jest, by je jeść. Kiedy dostarczamy naszemu organizmowi pokarm zaraz po wstaniu z łóżka, to jest to dla niego informacja, żeby już rozpoczął pracę. Na śniadanie warto wybierać bogate w witaminy i inne korzystne substancje produkty. Wspomoże to nasz metabolizm, a przede wszystkim korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Niektórzy jako pierwszy posiłek wybierają owsiankę z dodatkiem owoców, masła orzechowego, czy innych składników. To dobry wybór. Zawierają one przyjazne dla nas aminokwasy oraz białko. Talerz płatków owsianych w połączeniu z jogurtem, czy mlekiem zapewnia komórkom porcję witaminy B6 – poprawia ona koncentrację, pamięć oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Płatki owsiane posiadają również ważny dla osób dbających o linię błonnik.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik dobry na każą okazję

Najbardziej klasycznym ciastem jest sernik, a dokładniej sernik rosa. Jest on na tyle uniwersalny, że sprawdzi się na każdą okazję. Doskonale nada się również jako ciasto na świąteczny stół. Tradycyjny, pyszny sernik na kruchym spodzie, z piankowym wierzchem oraz pięknymi kropelkami rosy na wierzchu. Wprost idealny dla fanów przepisów ze starego zeszytu.

Struktura sernika rosa jest bardziej sypka, tak samo jak w przypadku sernika wiedeńskiego, czy królewskiego. Nie jest on mazisty, za to ma piękny żółty od jaj kolor, pyszny spod oraz wierzch z rosą. Każdy z chęcią sięgnie po kawałek takiego pysznego ciasta podczas świątecznego spotkania.

Tags: ,

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Czekoladowa rozpusta – domowy blok czekoladowy oraz gorąca czekolada

Świąteczno-zimowy okres spędzamy najczęściej w domu, przed telewizorem, czy z bliskimi. Pogoda za oknem sprawia, że nie chce się wychodzić z domu, tylko usiąść do ulubionego serialu, czy filmu z kubkiem gorącej czekolady. Taki napój jest wprost idealny na chłodne wieczory. Posiada on nie tylko walory smakowe, ale również potrafi szybko nas rozgrzać po spacerze.

Czekolada gorzka ma w sobie wiele korzystnych dla naszego organizmu składników oraz witamin. Należą do nich między innymi: żelazo, potas, magnez, fosfor; witaminy A, D, E. Oprócz tych składników czekolada ma w sobie również kofeinę. Wbrew pozorom tabliczka czekolady ma więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Pewne badania potwierdziły, że dzięki zawartości pirazyny – związku znanego z tego, że podnosi on sprawność intelektualną człowieka, czekolada bardzo korzystnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną.

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się