Przepisy i porady

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Święta Bożego Narodzenia już niebawem, a więc powoli planujemy co zaserwujemy na wigilijnym stole. Święta kojarzą się nam z wieloma obyczajami. Dla wielu przedświąteczną tradycją jest pieczenie ciasteczek. Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu, czy imbiru chyba od zawsze kojarzy się ze świętami. W wielu domach pieczenie ciasteczek odbywa się na około dwa tygodnie przed wigilią, dzięki temu pierniczki, mają czas aby zmięknąć i nabrać nieco charakteru.

Oczywiście święta to nie tylko słodkości, ale i również tradycyjne potrawy takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, czy karp w galarecie.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Jednym z najsilniejszych skojarzeń związanych z Bożym Narodzeniem są zapachy – choinki  stojącej w salonie, smażonego karpia, suszonych owoców do kompotu, goździków wbijanych w pomarańcze, zapach ciast… Tym, który kojarzony jest najczęściej, jest zapach piernika, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt.

Nazwa „piernik” pochodzi od słowa „pierny”, czyli po prostu pieprzny. Dlaczego? Ponieważ do ciasta, oprócz smalcu (a później masła), jajek, mąki i miodu używano specyficznej przyprawy korzennej, składającej się (oprócz pieprzu) z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu, anyżu i… lawendy! Sekretem piernika staropolskiego było (i jest) to, że ciasto przed wypieczeniem leży kilka tygodni (a niekiedy miesięcy, a nawet i lat) w chłodzie, aby dojrzało, dopiero wtedy jest wypiekane.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Do niedawna dynia była warzywem bardzo niedocenianym. Nasze mamy i babcie pakowały je do słoików w słodko-octowej zalewie, gotowały zupę z zacierkami lub kompot.

Dynie-giganty traktowane były jako ozdoba. Teraz stała się niekwestionowaną królową jesieni, tak chętnie eksponowaną i wykorzystywaną w kuchni. Dlaczego? Powodów jest wiele.Zawiera B-karoten, potas, wapń i magnez oraz wiele witamin z grupy B, a na dodatek – jest pozbawiona sodu oraz niskokaloryczna! Co ważne, nie tylko miąższ dyni ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Nie możemy zapominać o pestkach, które zawierają ogromną ilość magnezu, cynku, manganu, fosforu oraz niacynę, witaminę B3, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co ciekawe, przy odpowiednim przechowywaniu (ciemne, suche i przewiewne pomieszczenia) możemy cieszyć się nimi przez kilka miesięcy!

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W cukiernictwie, jak w każdej dziedzinie sztuki – w naszym przypadku całkowicie użytkowej – nastają przeróżne mody i trendy. Możemy przypomnieć sobie szał na torty

z owocami i galaretką (niby banalne, ale ułożenie w fantastycznej kompozycji jest nie lada wyczynem!), finezyjne wzory uzyskane za pomocą kremu wyciskanego ze szprycy cukierniczej, opłatki dekoracyjne, które były wybawieniem dla mniej zdolnych artystycznie… Od pewnego czasu zaobserwować można nowe rozwiązanie – zdobienia wykonane z masy plastycznej, cukrowej bądź marcepanu. Takie ciasto zrobi na pewno dobre wrażenie na gościach.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Wakacje w pełni, dlatego zapewne chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu: urządzamy pikniki, grille i ogniska. Dobrym pomysłem na sprawienie frajdy dzieciakom jest zrobienie „imprezki” tylko dla nich – kinderbalu! Oczywiście najlepiej by było, gdybyśmy sami dysponowali chociażby skromnym ogrodem, jednak polana w parku lub łąka niedaleko domu w zupełności wystarczy, aby widzieć uśmiechy od ucha do ucha naszych dzieci!

Nie bójmy się organizacji takiego przedsięwzięcia – wystarczą dobre chęci! Możemy pomyśleć o imprezie tematycznej (np. plaża, piraci, bajki, księżniczki), poprosić o przebranie się oraz poszukać dekoracji. Nasza zabawa dla dzieci może być mniej wystawna – nadmuchajmy baloniki, zabierzmy kolorowe, jednorazowe talerzyki, sztućce, słomki i serwetki i cieszmy się! Nie bądźmy zbytnio kreatywni i nie twórzmy planu. Dzieci i tak najlepiej bawią się w swoim towarzystwie i nie potrzebują do tego dorosłych. Oczywiście nie wolno nam pozostawić pociech bez opieki. Chwila nieuwagi może skończyć się wypadkiem, a tego przecież nie chcemy…

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Ślub to bardzo piękne, doniosłe, ale i stresujące wydarzenie dla pary młodej oraz dla ich rodziców. Trzeba dopiąć wszystko na ostatni guzik, aby móc w pełni cieszyć się z tego ważnego dnia, nie mając z tyłu głowy niezałatwionych spraw. A jest o czym myśleć – data ślubu, rezerwacja sali, lista gości, znalezienie idealnej sukni ślubnej i wszystkich dodatków oraz garnituru. Umówienie fryzjerki, makijażystki, fotografa i setka innych, których nie sposób wymienić. Każda z nich potrzebuje dokładnych przemyśleń.

Nie pomożemy pannie młodej w wyborze sukienki ani panu młodemu w wyborze garnituru, ale możemy przybliżyć temat ciast i tortów weselnych, bo na tym naprawdę się znamy!

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Każdy z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Słyszeliśmy nie raz, aby śniadanie zjeść samemu, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. Dietetycy i fani zdrowego trybu życia przykładają bardzo dużo uwagi do tego zagadnienia. Niestety, dobre rady swoje, a praktyka swoje – badania dowodzą, że prawie połowa Polaków wychodzi rano z domu bez posiłku! Tłumaczeń jest wiele – nadmiar porannych obowiązków, brak czasu, brak apetytu.

Dlaczego pierwszy posiłek jest tak ważny? Bo wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, cały plan dnia.  Jedząc śniadania, kontrolujemy  uczucie głodu, ponieważ zmniejsza się prawdopodobieństwo późniejszego przejadania się oraz podjadania w międzyczasie „byle czego”, w biegu. Poprawiamy przemianę materii, reguluje się produkcja insuliny, zapewniamy sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego oraz kontrolujemy wagę ciała.    Pamiętajmy o porannym posiłku – skończą się nasze problemy z brakiem koncentracji, sennością, ospałością. Przestaniemy sięgać po niezdrowe, tuczące substytuty, takie jak batoniki, bo to one powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Sezon komunijny w pełni. Jedne rodziny mają już tą ważną uroczystość za sobą, inne z niecierpliwieniem i stresem czekają jednej z kolejnych niedziel. Oprócz obowiązków związanych z chodzeniem na próby oraz nauką modlitw i pieśni pracochłonne są przygotowania do uroczystego przyjęcia. Jeśli wyprawiamy je w restauracji, nie musimy martwić się o ułożenie menu, zakupy i gotowanie. Możemy skupić się na innych ważnych aspektach przyjęcia komunijnego, jakim jest między innymi zakup lub przygotowanie tortu. 

Torty komunijne

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się