Przepisy i porady

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wiosna rozgościła się w naszym otoczeniu na dobre, święta wielkanocne za nami. Coraz częściej wybiegamy myślami w przód, planujemy wakacje, odpoczynek, urlop. Szukamy diety-cud, która bez wysiłku pomoże nam uporać się ze zbędnymi kilogramami, kupujemy nowe buty sportowe z myślą treningu i tabletki, które mają pomóc nam zmniejszyć łaknienie.

Aktywność fizyczna jest bardzo dobrym pomysłem, ale tabletki i ostrą dietę możemy sobie darować. Przede wszystkim powinniśmy zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Wyeliminujmy słodycze, używki, napoje gazowane, fasfoody. Postawmy na owoce, warzywa, białe mięso, produkty mleczne, kasze i produkty zbożowe, które są jak najmniej przetworzone.

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna,w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Pieczywo razowe oraz grube kasze dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Zawierają witaminy z grupy B i E, żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Rozpoczynają się przedświąteczne, wiosenne porządki, a gospodynie już obmyślają, jakie potrawy przygotują na niedzielne, uroczyste śniadanie. Nie ulega wątpliwości, że znajdą się tam mięsa, jaja pod różnymi postaciami, żur lub barszcz biały (w zależności od regionu), sałatki oraz ciasta. Dzisiejszy wpis poświęcony będzie właśnie tym ostatnim. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Powiedział nam Bartek, że dziś… Tłusty Czwartek!

A właściwie nie dziś, tylko chwilkę temu objadaliśmy się przepysznymi pączkami, oczywiście z Zakrysia. Kto by pomyślał, że kilka składników może przełożyć się na małe, okrągłe, smakowite ‘coś’!    

Każdy, kto ma już trochę praktyki w kuchni wie, że zrobienie pączków jest dość trudnym i czasochłonnym zajęciem. A jak to przekłada się na cukiernię? Najważniejsza jest logistyka. Przygotowania rozpoczynają się już dzień wcześniej – po południu w należytym porządku miesza się mąkę, drożdże, cukier, żółtka jajek (im jest ich więcej, tym ciasto ma piękniejszy, żółty kolor), masło; dodaje trochę spirytusu (aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu podczas smażenia) i można chwilę odpocząć – wielki mikser wykonuje za piekarzy najcięższą pracę, wyrabia drożdżowe ciasto.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Indian Style Butternut Squash

   Porada

   Pieczywo

   Opis

Każdego poranka chcielibyśmy cieszyć się smakiem świeżego i smacznego pieczywa. Niestety, nie zawsze mamy piekarnię na tyle blisko domu, żeby wyskoczyć dosłownie na 5 minut po pyszne bułeczki na śniadanie i drożdżówki na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Co więc robić, żeby nasze posiłki nie upływały pod znakiem przeżuwania czerstwego chleba?

Przykładowe torty

Tort ślubny


Tort ślubny

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 90 lat kolejni wlaściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia ...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się