Historia

Historia

Piekarnia – Cukiernia „Zakryś” mieści się w Tucholi przy ulicy Świeckiej 17.

Piekarnia została otwarta w marcu 1919 roku. Jej założycielem był...

Rudolf Strzelecki.

Rudolf Strzelecki

Prowadził on piekarnię przez ponad 20 lat, zatrudniając przez cały czas trzech piekarzy i trzech uczniów. Wszystkie czynności w piekarni wykonywano ręcznie.

27 października 1939 roku Rudolf Strzelecki został rozstrzelany w Rudzkim Moście, a zakład przejęła jego żona Elżbieta wraz z córką Stefanią.

We wrześniu 1946 roku piekarnię przejął Tadeusz Zakryś, mąż Stefanii.

Zaczął się sukcesywny rozwój zakładu. Liczba klientów wzrastała, zatrudniono więc czwartego pracownika. Niestety, działania ówczesnych władz, zmierzające do całkowitej likwidacji tzw. prywatnej inicjatywy oraz trudności ze zdobyciem surowców do produkcji zmusiły właściciela w 1949 roku do zamknięcia zakładu. Dopiero w maju 1955 roku zezwolono osobom prywatnym wykonywać rzemiosło oraz świadczyć usługi dla ludności. Tadeusz Zakryś ponownie otworzył zakład. Przez wiele lat był to jednak tylko zakład cukierniczy, gdyż piekarnia dzierżawiona była przez Gminną Spółdzielnię. W styczniu 1977 roku Tadeusz Zakryś zawarł umowę spółki prawa cywilnego z synem Romanem. W tym czasie zakład cukierniczy zatrudniał 4 pracowników i 4 uczniów. W styczniu 1981 roku Zakrysiowie odzyskali piekarnię i rozpoczęli wypiek pieczywa, dokonawszy uprzednio wymiany i modernizacji urządzeń m.in. pieca.

Zwiększono również zatrudnienie do 8 pracowników i 4 uczniów. Wreszcie zakład mógł ponownie pracować pod szyldem piekarni-cukierni. Od 1982 roku, w związku z przejściem Tadeusza Zakrysia na emeryturę, firmę prowadził Roman Zakryś. W latach dziewięćdziesiątych zakład zatrudniał 12 pracowników produkcji i 4 uczniów. W 2001 roku liczba zatrudnionych pracowników wzrosła do 21 osób oraz 6 uczniów. W 2003 roku firmę przejął syn Romana – Karol, który kontynuuje tradycje rodzinne. Nowy właściciel oprócz przygotowania zawodowego (mistrz piekarski i cukierniczy) ukończył studia na Politechnice Koszalińskiej, Wydział Ekonomii i zarządzania. W latach 2003-2004 rozbudował zakład. Obecnie piekarnia zajmuje powierzchnię około 1000m2 i spełnia wszelkie warunki bhp zgodne ze standardami europejskimi.

W zakładzie łączy się tradycję z nowoczesnością. Stosuje się stare wypróbowane, tradycyjne receptury, jak również wprowadza nowe technologie. Firma zaopatruje w pieczywo i wyroby cukiernicze prywatne sklepy. Priorytetowym zadaniem jest rozbudowa sieci sklepów firmowych i patronackich.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 100 lat kolejni właściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia...

O nas

Piekarnia – Cukiernia „ZAKRYŚ” istnieje w Tucholi od 1919 roku.

Obecny właściciel Karol Zakryś jest czwartym pokoleniem kierującym firmą. Przez ponad 100 lat kolejni właściciele z pasją i zamiłowaniem do tradycji rozwijają działalność. Dzięki dużej różnorodności asortymentu, znakomitej jakości wyrobów, otwartości na nowe receptury i technologie oraz stale powiększającemu się gronu klientów firma ma od wielu lat ugruntowaną pozycję na rynku cukierniczo-piekarniczym.

Już ponad 100 lat cieszymy Wasze podniebienia...

 

Krótkie linki

Kontakt

  Napisz do nas: zakrys@op.pl

  +48 52 334 37 35

  +48 533 559 711

ul. Świecka 17

ul. Kniejowa 14

89-500 Tuchola

Skontaktuj się